Een concurrentiebeding is een afspraak tussen werknemer en werkgever die de werknemer beperkt om na het einde van het dienstverband op een bepaalde manier werkzaam te zijn bij een andere werkgever of als zelfstandige. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je niet bij een directe concurrent mag werken of dat je geen eigen bedrijf in dezelfde branche mag starten.
Nee, een concurrentiebeding is niet altijd geldig. Het moet schriftelijk zijn overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Bovendien moet er een zogenaamde ‘zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang’ zijn. Als dit niet het geval is, kan het concurrentiebeding ongeldig zijn.
Als je het concurrentiebeding overtreedt, kan je werkgever een schadevergoeding eisen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van wat er in het concurrentiebeding is afgesproken. Het kan dus erg belangrijk zijn om goed na te denken voordat je een dergelijke overeenkomst tekent.
Ja, je kunt zeker onderhandelen over het concurrentiebeding. Het is belangrijk om hierover te praten voordat je het contract tekent. Als je twijfelt over de inhoud of de gevolgen van het concurrentiebeding, kunnen wij je helpen om te onderhandelen met je werkgever.
Ja, een concurrentiebeding kan worden opgeheven door de rechter als het beding te zwaar is voor de werknemer. De rechter houdt rekening met diverse factoren, zoals de duur van het dienstverband, de functie van de werknemer en de impact van het beding op de carrièremogelijkheden van de werknemer. Het is echter niet vanzelfsprekend dat een rechter een concurrentiebeding opheft, dus het is raadzaam om juridisch advies in te winnen als je overweegt deze stap te nemen.